Menu

Mijn account

BestellingenGegevens en voorkeurenKoorAmor-onlineVideo's (permanente toegang)LiederenUitloggen
Taal veranderen:
NLEN

Blog

Het laatste nieuws

brown-music-staff-background
music-staff-background-1
music-staff-background-1
music-staff-background-1
music-staff-background-1
blog Vocal Retreat met Victoria Hanna / 21-23 juni 2019
Vocal Retreat met Victoria Hanna / 21-23 juni 2019
8-1-2019 - Jan-Hendrik

21-23 juni 2019 geeft Victoria Hanna een workshop in De Weyst in Handel. Graag beveel ik dit weekend aan; de onderstaande tekst en toelichting is van Sid Bachrach.

Workshop van Victoria Hanna in de Weyst 21-23 Juni

In deze workshop maak je een geluidsreis van diepe stilte naar het ontstaan van jouw klank. Het vocale werk richt zich op Kabbalistische teksten en het Hebreeuwse alfabet.

Wie is Victoria Hanna?

Victoria, uit Israël, is een internationale stemkunstenaar. Ze verkent alle aspecten van spraak en taal en hun verbinding. De geheimen die ze heeft ontdekt zijn instrumenten voor componeren, creativiteit, genezing en persoonlijke expressie.

Afgelopen juni heeft Jan Hendrik Veenkamp, die hier zelf zangweekenden organiseert, deze gastdocente uit Jeruzalem gebracht. Victoria tovert met geluiden, met klanken, met klinkers en medeklinkers, met Hebreeuwse letters en teksten uit de Kabbala; het is bijna niet te beschrijven in woorden. Zij groeide zelf op in een orthodoxe familie in Jeruzalem en zij stotterde. Om deze aandoening te boven te komen concentreerde zij zich op iedere letter, op iedere klinker, om hun klank als het ware te proeven. In de workshop neemt ze je mee naar het begin van de schepping.

Vereerd zijn we dat Victoria weer bij ons terug wil komen voor een workshop van 21-23 juni.

Links

Nadere informatie over Victoria kun je vinden op haar site.

Concerten van Victoria Hanna in Nederland 2019:

Voor wie?

In het weekend hopen wij een breed publiek te mogen verwelkomen, mensen die geïnteresseerd zijn in zang, klank, muziek, universele spiritualiteit, Hebreeuws en Kabbala. Het weekend staat open voor alle gezindten en spirituele achtergronden, de gezamenlijke oorsprong mag worden gevierd.

Zang achtergrond is niet vereist, van beginnend tot ervaren zanger en zangeressen zijn welkom om de bouwstenen van liederen te ervaren, gebeden en zielsherinneringen. De aankondiging van dit weekend mag doorgegeven worden aan ieder mens of groep die geïnteresseerd zou kunnen zijn in deze unieke workshop.

Dus dit weekend is echt iets voor jou: 

 • Als je van zingen houdt, en meer wilt leren over de geheimen van je eigen stem.
 • Als je belangstelling hebt voor Kabbala, Joodse zang, en de letters van het Hebreeuwse alfabet.
 • Als je verlangt naar meer vrijheid in je stem en je eigen geluid wilt leren kennen.

Locatie

 • De Weyst
 • Pater Petrusstraat 21
 • 5423 SV Handel
 • Telefoon: 0492 – 321475

De Weyst is gevestigd in het voormalig Kapucijnenklooster. Het huis staat open voor gasten van alle gezindten. Groepen komen voor een bepaalde activiteit of een retraite. Het eten komt merendeels uit eigen bio-moestuin en is vegetarisch.

Aankomst en vertrek

 • Aankomst: vrijdag 21 juni om 15.00 uur
 • Vertrek: zondag 23 juni in de namiddag.

Bereikbaarheid

 • Busdienst 155 (Veghel - Gemert) rijdt door Handel. Stap uit bij halte Huize Padua.
 • Anders is een sneldienst vanuit Eindhoven, bus 321, 322 of 323. Laat weten hoe laat je aankomt bij halte Pastoor Poelplein te Gemert en je wordt opgehaald.

Prijs

€ 295 Voor het hele weekend inclusief alle maaltijden, koffie en thee

Inschrijving

 • Door storting van € 295,- op NL13 INGB 0001 3832 00 t.n.v. Gemeenschap de Weyst, o.v.v. Victoria Hannah weekend.
 • Buitenlandse betalingen: BIC code: INGB NL 2A, IBAN NL 13 INGB 0001 3832 00
 • Stuur ook het aanmeldingsformulier terug per post of email
 • Afmeldingen: vóór 15 April 2018, dan ontvangt u het gehele bedrag terug, daarna in overleg.

U bent dus ingeschreven als:

 • We het aanmeldingsformulier en betaling ontvangen hebben.
 • U geen bericht heeft gehad dat het weekend volgeboekt is.
 • U krijgt na betaling een bevestiging van aanmelding.

Praktische informatie

 • Breng een kussensloop en lakens mee, of een slaapzak.
 • Er geldt een rookverbod in het hele gebouw en terrein.
 • Breng slippers mee of pantoffels voor de bovenverdieping waar de slaapkamers zijn. Daar ligt een nieuw tapijt en alle ‘buitenschoenen blijven daarom beneden.
Lees nu
Tile default image
Chanting for Peace
20-1-2016 - Jan-Hendrik

'Chanting for Peace'... Deze woorden raakten mij tijdens een individuele retraite het afgelopen jaar. Het is een roep die me naar Iona, een christelijke pelgrimsplek in Schotland uitnodigt, en ik bereid me dit jaar verder voor op deze reis.

Eknath Easwaren: onderscheiden wat werkelijk belangrijk is

Het sluit naadloos aan bij wat ik leerde bij de hindoeleraar Eknath Easwaren. Na mijn psychosyntheseopleiding (1995) die de basis voor mijn begeleidingswerk werk vormt, mediteerde ik twaalf jaar dagelijks volgens zijn richtlijnen. Eswaran staat in de traditie van Mahatma Gandhi en richtte eind jaren vijftig van de vorige eeuw het Blue Mountain Meditation Center op in Californië.

Vanaf 1997 ben ik daar diverse keren geweest voor de 'intensive weeklong retreats'. Easwaran nodigt je uit te mediteren op heilige teksten uit alle tradities en te beginnen met het gebed van Franciscus van Assissi: Heer, maak mij een instrument van uw vrede.

Wat is het een groot goed dat er overal ter wereld zoveel bakens van licht zijn: wijze vrouwen en mannen die inspireren, die werken van liefde en vrede voorop stellen.

In zijn 'Words to live by' citeert Easwaran een gezegde uit het Sanskriet: De grootste bron van gevaar is geen onderscheid meer kunnen maken.

Om er achter te komen wat essentieel is in je leven suggereert hij jezelf regelmatig de vraag te stellen: What is really important? En: What matters most to me?

Mijn binnenwereld laten klinken

In antwoord op die vragen wordt mij langzaamaan helder dat mijn bescheiden bijdrage aan vrede zich heel concreet uitdrukt in mijn pad van bewustzijnsontwikkeling & stem. Ken je zelf!

De expressie van mijn binnenwereld via zang en klank is een weg, waarin mijn hoofd mag buigen en toelaten dat ook hart en buik zich in klanken uiten. En mag ik op een veilige plek ruimte geven aan mogelijke woede, wrok, verdriet en angst in mijzelf. Vaak ruw materiaal dat ongepolijst in zuchten en klank naar buiten komt. Dat geeft letterlijk lucht en ruimte en leidt tot vreugde en vitaliteit. Maar het komt ook vaak voor dat dit zuchten al heel vlot overgaat in authentieke zang, 'mijn muziek' - de coupletten van het lied van mijn ziel...

De man of vrouw die bereid is tot zelfonderzoek en verantwoordelijkheid neemt voor eigen emoties en impulsen, werkt naar mijn mening heel basaal aan vrede. Wereldvrede begint bij mijzelf...

Wat ik de afgelopen jaren ontdekt heb, is dat iedereen, ja echt iedereen hier zijn heel eigen individuele mogelijkheid in heeft. Telkens nieuwsgierig willen zijn en niet dwingen - maar vertrouwen op de wijsheid van jouw eigen lijf en vertrouwen op je diepste zelf. Voor de één begint dit met een diepe zucht, voor de ander met een hemelse klank.

De Notenboom

Dit bovenstaande is de essentie van wat ik aanbied in mijn praktijk De Notenboom. In Ode an die Freude, de opleiding die ik voltooide bij Jan Kortie te Amsterdam (2008), maakte ik mij de vrije klank- en zangexpressie (kortweg: stembevrijding) eigen. Dit opende nieuwe perspectieven in mijn begeleidingswerk met mensen op zoek naar hun eigen klank - zowel letterlijk als in de zin van hun persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.

Met plezier constateer ik dat veel mensen kracht putten uit mijn begeleiding en meer vreugde ervaren in hun leven. Met liefde combineer ik dat met de tweede pijler in mijn werk: samen zingen.

KoorAmor-meezingavonden

Tijdens de wekelijkse KoorAmor-meezingavonden kun je '(buiten)gewoon zingen' ervaren, waarbij ik op piano en trommel begeleid. Wees van harte welkom om jouw geluid daaraan toe te voegen!

Haarlem, januari 2016

Lees nu
blog This Festival Sings - May all beings find true love
This Festival Sings - May all beings find true love
9-4-2015 - Jan-Hendrik

Op een zonnige zaterdagochtend half april ben ik al vroeg op pad. Ik fiets op mijn gemak langs de Linde, grensriviertje tussen Overijssel en Friesland. Idyllisch is het hier; de nog lage ochtendzon strijkt zijn licht over dit waterrijke landschap. Ik geniet intens van de kleuren; het diepe blauw van het water en het gele riet. De zon doet wonderen...

Tussen een paar bomen van een oeverbosje zie ik een bordje met de tekst: May all beings find true peace. De woorden intrigeren me, een prachtige zin maar is er ook een 'untrue' peace dan?

Hoe dan ook, het is een prima tekst voor een mantra realiseer ik me. Ik 'hoor' al een melodie en zal er een lied van maken voor het Festival van Liefde. Ik verheug me op het zingen dat ik deze zomer daar in Noord-Spanje zal begeleiden...

Blij vervolg ik mijn fietstocht, het landschap schittert en zingt en ik neurie mee. Talrijke ganzenfamilies met kuikens - soms één soms wel tien - maken zich uit de voeten. Ik glimlach om hun haast, ik heb geen kwaad in de zin... Maar ganzen blijven waakzaam en alert ook in een vredig, lieflijk landschap.

Alles van waarde is weerloos; deze tekst van de dichter Lucebert in fraaie letters afgebeeld op een muur, las ik tijdens de zangretraite die ik met Pasen begeleidde. Liefde is krachtig en kwetsbaar en zo zullen we - als het aan mij ligt - de Liefde ook bezingen tijdens dit festival. Al zingend kan en mag ik liefde in talrijke facetten ervaren.

Dit zingen is net als de liefde: voor iedereen. Niemand uitgezonderd... je ziel doet niets liever...

Haarlem april 2015

Lees nu
Tile default image
Bericht vanuit de Regentessenkamer
18-10-2014 - Jan-Hendrik

Het blonde jongetje klimt uit de moderne bakfiets en neemt aandachtig mijn favoriete tweewieler op. "Dat is een wielrenfiets, hè mama?" "Ja, dit is een wielrenner", bevestigt de jonge moeder.

Blij spurt ik van de Gasthuisvest 47 over de droge herfstbladerenweg richting AH in de Grote Houtstraat. Zo dichtbij vanaf de Egelantier hier dat ik net zo makkelijk kan lopen...

Op een zwoele voorjaarsavond snel ik Baud Schoenmaeckers, intiatiefnemer van het Seinwezen achterna door 'zijn' prachtig stijlvol verduurzaamde industrieel erfgoed-gebouw.

Ik ben op deze -voor mij nieuwe - plek vanwege het 'ondernemerscafé' van Bewust Haarlem. Vooral op zoek naar een geschikte zaal voor mijn workshops zang en stembevrijding. De hete adem van mijn boekhouder in m'n nek; zijn conclusie: je huurlasten omlaag of je tarieven verdrievoudigen.

Van Baud van het Seinwezen krijg ik een gouden tip: de Egelantier, "dat centrum is in een overgangsfase", zegt hij. De Egelantier, hoe is het mogelijk waarom heb ik daar zelf niet aan gedacht!? Als jonge vader ben ik daar zo vaak naar toe gefietst. Onze kinderen hadden er muziek- en dansles...

Vlak voor de zomer zit ik plots aan tafel bij Arthur van der Linden, beheerder van de Egelantier. Ik voel aan alles: dit gebouw is zijn kind. "Ik geef individuele stemsessies en workshops zang en stembevrijding", licht ik toe. "Ik denk dat ik iets voor je heb", knikt hij vriendelijk...

Sinds augustus huur ik permanent de monumentale Regentessenzaal in dit oeroude Haarlemse broeinest van cultuur. Wie kent het niet? Ik bid dat ik hier nog lang, heel lang mag werken.

Haarlem oktober 2014

Lees nu